Kérdezd az orvost

Mennyi, és milyen jellegű társaságra van szüksége cicádnak?

A cicák általánosságban élvezik az emberek társaságát. Ha kiskorukban jól bánunk velük, kölyökként megtanulják, hogy az emberek a barátaik és társaik a mindennapokban.

Bár napjuk legnagyobb részét átalusszák, amikor ébren vannak, imádnak időt tölteni és játszani velünk. Sőt! Társaság hiányában depresszióssá is válhatnak - egy magányos, szomorú macska pedig elvesztheti étvágyát, vagy túlzottan falánkká és tunyává válhat. Súlyos esetben antidepresszáns gyógyszerekre is szükség lehet jó közérzetének visszanyeréséhez.

Ha izgalmas környezetet alakítunk ki otthon cicánknak, sokkal valószínűbb, hogy megkíméli a bútorokat, szőnyegeket - és nem azokon fogja élesíteni körmeit és fogait unalmában. Helyezz játékokat, macskabútort, mászófát és kaparófát a lakásba. A cicák szeretnek nézelődni az ablakból, erre a célra beszerezhetsz vagy készíthetsz nekik ablakpárkányhoz szerelhető macskaágyat vagy falhoz erősíthető macska függőágyat. Macskád szórakoztatását szolgálhatja egy macskabiztos tetővel ellátott, fürge halakkal teli akváriumot, de árulnak olyan DVD-t is, amely macskák számára érdekes felvételeket tartalmaz, madarakkal, mókusokkal. Ezek lekötik kedvenced figyelmét, amíg távol vagy otthonról.

Ha az unalom elkerülése érdekében szeretnél egy másik macskát is befogadni kedvenced mellé, alaposan gondold át, hogyan reagálna rá. Hasonló személyiségű és életkorú cicát válassz, és kérj tanácsot az összeszoktatásukhoz az állatorvostól. Két macska sokszor csak akkor fogadja el egymást, ha már kölyökkoruk óta együtt élnek, ezért ha sikertelen az összeszoktatásuk, tudnod kell nekik külön életteret biztosítani. Ha két különböző nemű cicát választasz, és nem szeretnél vagy nem tudsz kezelni egy váratlanul felbukkanó alomnyi kiscicát, akkor mindenképpen gondoskodj az ivartalanításukról.

 

 

Társaság tippek macskáknak:

 

1. Ha macskád élvezi az emberek társaságát, mindig legyen valaki, aki foglalkozik vele, amennyiben hosszabb időre vagy távol otthonról.

2. Ha elutazol, bízd meg egy ismerősöd, hogy látogassa meg kedvencedet, nem csak etetés, hanem egy kis 15-20 perces játék céljából is. Ez mentálisan és fizikailag is fitten tartja őt.

3. Ne erőltesd a macskád más állatok és emberek közé, ha nem tetszik neki a helyzet. Ha be szeretnéd mutatni egy kutyának, vagy más háziállatnak, fokozatosan tedd azt.

4. Szerezz be játékokat, macskabútort a lakásba, biztosítsad cicád számára, hogy legyen hol mászkálnia, és amennyiben megoldható, fontos, hogy legyen egy helye, ahol tud kifelé nézelődni az ablakon.

5. A macskák jelentős hányada szeret egyedüli macska lenni a háznál, ezért nagyon alaposan gondold át, ha szeretnél egy másikat is mellé. Ha az igen mellett döntesz, akkor fontos, hogy hasonló életkorú és személyiségű cicát próbálj választani.

6. Ha kedvenced viselkedése problémássá válik, mindenképpen kérd ki az állatorvos tanácsát.

vissza a tanácsokhoz