Kérdezd az orvost

Így válassz magadnak hozzád illő cicát!

Amikor cicát keresünk magunknak vagy az egész családnak, nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk, nem csak a saját magunk szemszögéből, hanem ugyanígy az állatok érdekeit is szem előtt kell tartanunk.

A cica keresésnél először is érdemes megvizsgálni saját magunkat, illetve a környezetet, ahová az új kedvencet várjuk. Fontos szempont, hogy átlagosan mennyi időt tudunk eltölteni a cicával, és mihez kezdhet magával, amíg mi munkában vagyunk, vagy egyéb elfoglaltságaink miatt egyedül marad otthon. Ugyanígy fontos, hogy a cica kizárólag a lakásban mozoghat, vagy rendelkezésre áll olyan kert vagy udvar, ahol nyugodtan barangolhat.

A másik, amit hasznos megvizsgálnunk, az saját magunkon kívül, az a család többi tagja. Ha van 7-8 évnél fiatalabb kisgyermek a családban, akkor rendkívül körültekintően érdemes választanunk. Lehet, hogy a kiscicák a legaranyosabbak, azonban amíg gyermekünk nem nőtt fel eléggé, könnyen megeshet, hogy önszántán kívül is, de nem megfelelően vigyáz a kiscicára, akinél ez akár hosszabb távú problémákhoz is vezethet. Ugyanígy fontos figyelembe venni azt is, hogy van-e a családban valaki, aki allergiás a cicaszőrre, ha ez esetleg nem derült ki korábban, érdemes lehet előzetes teszteket is elvégeztetni.

 

Hogyan válasszunk? 

Az első kérdés, amit már korábban is említettünk, hogy kölyökmacskát, vagy már felnőtt állatot választunk magunk mellé. A kölyökmacskák amellett, hogy nagyon aranyosak, már kiskoruktól formálhatók, illetve jobban szoktathatók azokhoz a körülményekhez, illetve viselkedési formákhoz, amelyeket szeretnénk, ha elsajátítanának. Ezen érvek mellett azonban fontos figyelembe venni, hogy egy kölyökcica különleges gondoskodást igényel, igaz ez akár a táplálkozásra, a betanításra, illetve arra is, hogy mennyi időt tudunk eltölteni vele. Ha idősebb cicát választunk, akkor könnyen lehet, hogy vannak olyan szokásai, amelyek elsőre kellemetlennek tűnnek, viszont ugyanígy lehet, hogy már önmagában szobatiszta, illetve az embereket (elsősorban a gyermekeket) is jobban viseli.

Ha eldöntöttük, hogy kiscicát szeretnénk, akkor a következő kérdés, hogy milyen fajtát, illetve típust preferálunk. A küllem esetében az egyik kulcskérdés mindig a cica bundája. A hosszú bundájú macskák gyönyörűek tudnak lenni, azonban ezzel együtt sokkal több törődést és fésülgetést igényelnek, illetve általában gyakrabban hullajtják a szőrüket is. Mielőtt döntenénk érdemes utána olvasgatni az egyes fajták sajátosságainak, illetve szakértőt is megkérdezhetünk arról, hogy milyen cicát is ajánlana nekünk.

A nem fajtiszta házicicák is ugyanolyan szeretnivalók tudnak lenni, mint fajtiszta kedvenceik, sőt néhány esetben sokkal ellenállóbban és kevesebb törődéssel is beérik. Esetükben azonban ha kiskorban vesszük őket magunkhoz, az jelenthet kockázatot, hogy nem tudhatjuk előre azokat a jellemzőket, amelyek egy-egy fajtiszta cica esetében előre tisztázottak.

Ha idősebb cicában gondolkodunk, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a menhely. A menhelyeken rengeteg féle és fajta cicával találkozhatunk. Persze sokan gondolják, hogy itt első látásra beleszeretünk a jövendőbeli kedvencünkbe, viszont itt sem árt egy kis utánajárás a dolognak. Egy részről érdemes megkérdezni az ott dolgozókat az adott cicus tulajdonságairól és szokásairól, illetve vannak olyan viselkedési formák, amelyek a jövőben is visszaköszönhetnek majd. Ha egy cica azonnal odajön hozzánk, és a kezünkben is jól érzi magát, akkor vélhetően ez a későbbiekben is így lesz majd. Ugyanakkor, ha egy cicus elsőre nehezebben jön oda hozzánk, az szintén a jövőbe mutathat. Az ilyen cicák általában kevesebb törődést igényelnek, kevesebb embert fogadnak el, azonban a gazdájukkal szemben feltétlen hűséget és szeretetet tudnak mutatni.

Bárhogyan is döntsünk, soha se feledjük, hogy egy cicát nem pár hónapra választunk, hanem akár 15-20 évre is. Ha valóban összeillünk, és készen állunk rájuk, akkor rengeteg örömöt, nevetést és szeretetet tudnak adni, és bőven kárpótolják az embert azokért a dolgokért amit néha még nyűgnek is érzünk a mindennapokban.

vissza a tanácsokhoz