Kérdezd az orvost

Ezekre figyelj oda kedvenced táplálkozásával kapcsolatban

A cicák táplálkozása rendkívül fontos egészségük szempontjából, ezért a PreVitalnál kiemelt figyelmet fordítunk ennek a témának.

1. Ne adj neki túl sok eledelt

Az elhízás az egyik leggyakoribb betegség, nem csak az emberek, hanem a macskák körében is. Habár egy kövérkés cica nagyon aranyosan nézhet ki, az elhízásnak a cicáknál is komolyabb következményei lehetnek, úgy, mint diabétesz, ízületi gyulladás vagy a húgyúti betegségek.

Persze azok a cicák, akik sok időt töltenek a szabadban, és nagyobbak a mozgási lehetőségeik, több energiát használnak fel, azonban a cicák tápanyagigénye napjainkban már nem olyan magas, mint régen. Az ideális mennyiség minden cica esetében más és függ az életkortól is, azonban vannak olyan normák, amelyeket érdemes betartani.

A PreVital minden termékét úgy fejlesztettük ki, hogy megfeleljenek a macskák igényeinek, weboldalunkon pedig minden egyes terméknél találsz etetési javaslatokat is, hogy elkerülhessük az elhízás okozta problémákat.

 

2. Nem elég csak a száraztáp

A száraztáp persze alapvetően hasznos a cicák számára, azonban oda kell figyelni, hogy ne kizárólagosan kapják ezt az eledeltípust. A macskák vízigénye a kutyákhoz képest meglehetősen alacsony, azaz önszántukból nem isznak túl gyakran vizet. Emellett a vizeletük is sokkal koncentráltabb, azonban ugyanúgy szükségük van folyadékra is.

Az átlagos macskatáp víztartalma 70% körül van, míg a száraztápok esetében ez az arány csak 10% körüli. Éppen ezért fontos odafigyelni, hogyha kedvencünk többet is kap a száraztápból, akkor azt időnként kompenzáljuk akár konzerves akár alutasakos eledellel, illetve szintén fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasszon.

 

3. Ne védekezzünk fokhagymával a férgek ellen

Sokan azt gondolják, hogy a galandférgek elleni védekezés egyik legjobb módszere, ha a cicánknak fokhagymát adunk, azonban ez a néphiedelem egyáltalán nem igaz. Semmilyen kutatás nem bizonyítja, hogy ennek lenne valós alapja, sőt a túlzott mennyiségű fokhagyma problémákat is okozhat kedvencünknél, hiszen roncsolja a cicák vérében található vörösvértesteket.

Több cicabetegségre is léteznek hasonló hiedelmek, mi viszont minden esetben azt ajánljuk, hogy állatorvossal konzultáljunk a problémák esetén, hiszen ezek az úgynevezett népi módszerek sokszor inkább csak ártanak, mint valóban segítenek.

 

4. Ne csináljunk kedvencünkből vegetáriánust

A macskák alapvetően ragadozók, így szükségük van az állati eredetű táplálékokra. Több olyan tápanyag és egyéb összetevő is található ezekben, amelyeket a vegetáriánus vagy a vegán étrendből nem tudnak megszerezni, így például a taurin, amelynek hiánya hosszútávon szívproblémákhoz, vaksághoz vagy akár halálhoz is vezethet.

 

5. Előzzük meg a tápanyaghiányt

A házi készítésű macskaeledeleknek vannak előnyei, azonban a cicának nagyon sok hátránya is származhat abból, ha kizárólag hazai koszton él. A nem kifejezetten macskák számára készített ételek esetében a legnagyobb probléma, hogy nem kellő arányban találhatók meg bennük a cicák számára fontos tápanyagok és ásványi anyagok.

Az egyik ilyen komoly probléma lehet a kalcium-hiányos etetés, már pedig a kalcium rendkívül fontos a macskák számára is. Ugyanígy problémákat okozhat, ha túlsok májat, vagy tonhalat kap kedvencünk, hiszen ez a B1 vitamin lebontásához vezet, ami pedig izomproblémákhoz vagy akár agykárosodáshoz is vezethet.

Éppen ezért fontos, hogy cicánknak megfelelő minőségű és mennyiségű eledelt adjunk. Mi a PreVitalnál már hosszú ideje azzal foglalkozunk, hogy kedvenceink a legjobb minőségű és a számukra leghasznosabb táplálékot kaphassák olyan formában, hogy az közben rendkívül ízletes is legyen.

vissza a tanácsokhoz