Kérdezd az orvost

Érvek és ellenérvek a cicád ivartalanítása mellett

Kedvenceink ivartalanítása mellett rengeteg érv, ellenérv és még több hiedelem áll. A következő cikkben megpróbáljuk elmagyarázni az ivartalanítás valós hatásait.

Pozitívumok

Az ivartalanítás megszünteti a terhesség kockázatát

Az állatok túlnépesedése komoly problémát jelent minden országban, hiszen a menhelyek szinte egytől egyig telítettek, a kóborállatok pedig rengeteg betegséget hordozhatnak magukkal. Amikor kedvencednek kiscicái születnek, az mindig csodás pillanat, azonban fontos kérdés, hogy fel vagy-e készülve az új jószágok eltartására. Ilyenkor megsokszorozódnak a problémák és az eltartási költségek is, illetve sok esetben az anya cica sincsen felkészülve arra, hogy ellássa kicsinyeit. A nem várt cicaterhesség így tehát komoly problémákhoz vezethet, amelyek elkerülhetők az ivartalanítással.

 

A cicád nyugodtabb lesz

Az ivartalanított cicák számára megszűnik párzási hajlam, így elkerülhetők azok az időszakok, amikor a cicád folyton eltűnik, és agresszívabb lesz más élőlényekkel szemben. Ugyanígy az ivartalanított cica nem vonzza az ellentétes nemű egyedeket sem, így neked is nyugodtabb lehet az álmod a szomszéd macskák nyávogásának hiányában.

Az ivartalanított cica a hétköznapokban is nyugodtabb, szelídebb és ragaszkodóbb lesz, ezért a korábban megszokottnál is jobban kijöhettek egymással.

 

Az ivartalanítás egészségesebbé teszi a cicádat

A sterilizálás egyik legfontosabb aspektusa, hogy az ivartalanított cicák sokkal ritkábban lesznek betegek. Jóval ellenállóbak lesznek, illetve rengeteg betegséget egyáltalán nem kaphatnak el, amelyekre korábban érzékenyek voltak.

 


 

 

Negatívumok

A cicád többé nem lehet terhes

Ahogyan pozitívum, úgy egyben negatívum is, hogy a cicád többé nem szülhet kiscicákat. Ahogyan írtuk, a kiscicáknál kevés aranyosabb dolog van, azonban nagyon fontos mérlegelni, hogy Te, illetve a cicád készen álltok-e akár 6-7 új kiscica befogadására, hiszen a menhelyen sajnos ha be is tudják fogadni őket, biztosan nem kapják meg ugyanazokat a körülményeket, amit egy szerető gazdi és egy rendezett környezet nyújthat számukra.

 

Az ivartalanítás hízáshoz vezethet

A párzási hajlam hatására a macskák rengeteg energiát használnak fel, amikor pedig ez eltűnik, a cicák étvágya nem minden esetben csökken az energiahasználat csökkenésének megfelelően. Az ivartalanított cicának megváltoznak a szükségletei, amire ha nem figyelünk oda, könnyedén elhízáshoz vezethet. Mi a PreVitalnál ezt figyelembe véve fejlesztettük ki Streril termékeinket, amelyek úgy készültek, hogy teljes mértékben megfeleljenek az ivartalanított cicák számára ajánlott táplálkozási szokásoknak.

vissza a tanácsokhoz