Kérdezd az orvost

Az igazság a macskákról

Bár a Business Insider a macskatartást az intelligens emberek tizenegy ismérve között tartja számon, valójában az ember az, aki tanulhat doromboló kedvencétől – egyebek közt azt is, hogyan fejezze ki érzelmeit.

Egyedi és független szőrös barátaink kiváló érzékkel ismerik fel aktuális hangulatunkat is. Annak ellenére, hogy a macska háziasítására több ezer évvel a kutya után került sor, most, hogy mellettünk él, lakmuszpapírként jelzi vissza érzéseinket.
 

 A macska nem más, mint macska

Arden Moor szerint a „macska angol nevében – CAT – a C az eszességet (clever), az A az életszemléletet (attitude), a pedig a kitartást (tenacious) jeleníti meg”. Sem többet, sem kevesebbet ennél. A macskák viselkedésében észlelhető ezernyi logikátlannak tűnő, mégis lenyűgöző momentum között az érzelmek kifejezése feltűnően egységes és kiszámítható. Ezek a független teremtmények nyíltan kimutatják érzéseiket. Hozzánk hasonlóan a macskák is lehetnek dühösek vagy ijedtek, vidámak vagy elégedettek.

A macska számos különböző módon jelzi, ha szeret valakit. Elgondolkodott már valaha, miért rezegteti macskája függőlegesen álló farka végét? Ez is éppen a pozitív érzelmek egyik megnyilvánulása. A macskák továbbá szeretik fejüket emberükhöz koppintani és dörgölni. A birtokos forma nem tévedés: a macskák úgy érzékelik, hogy ők azok, akik nagyvonalúan megosztják velünk életterüket, és mi vagyunk az ő tartozékaik, nem pedig fordítva.

Amikor hazaérünk, macskánk biztos, hogy az ajtónál vár magasra emelt farokkal, amelynek végét finoman rezegteti. Ez is a kivételes kötődés megnyilvánulása. A lábhoz dörgölőzés és a gazda követése a lakáson belül szintén érzelemnyilvánítás, ami nem csupán akkor figyelhető meg, amikor a gazdi az etetőtálat készül újratölteni. Még a finom harapdálás is azt jelzi, hogy a macska az embert olyan lénynek tartja, aki méltó arra, hogy őmacskasága időt szánjon rá és játsszon vele.

A kijáró macskák időnként különleges ajándékkal, például általuk levadászott egérrel vagy madárral lepik meg gazdájukat, ez pedig a macskák világában a legnagyobb mértékű odaadás jele.


Macskabölcsesség

Akik a macskákat különleges, nagyszerű élőlényeknek tartják, azok azt is tudják, hogy a macskaviselkedés megértése időnként komoly szellemi kihívást jelent. Mindeközben a macskák számára nem okoz gondot, hogy megértsenek minket. Próbálja meg felidézni, hol tartózkodik a macskája, amikor Ön dühös. Hogy nem tudja pontosan? Nem is csoda, hiszen nincs még egy ilyen élőlény, amely ennyire hatékonyan képes eltűnni, majd a semmiből előbukkanni. Amikor szomorúak vagyunk, kedvencünk hívás nélkül is odajön, ölünkbe kuporodik és megnyugtató dorombolásba kezd, vagy pedig Charlie Chaplint is megszégyenítő műsort ad elő.

Az evolúció bizonysága szerint az ember igen tehetségesen alkalmazkodik a változó körülményekhez. Egy macska gondozása során pedig gyakran szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek túlmutatnak a mindennapos, ismerős mintázatokon. Nem meglepő tehát, hogy egy 2014-ben, a LiveScience folyóirat hasábjain megjelent tanulmány szerint macskatulajdonosok jobb kognitív képességekkel bírnak, mint a kutyatulajdonosok. A kognitív készségek segítségével egyértelműen könnyebb lesz diákjaink magatartását nyitottabb szemlélettel megfigyelni és megérteni, valamint a diákokkal lépést tartani. Abban is reménykedünk, hogy e szemléletmód birtokában mi, emberek megtanuljuk háziállatainktól, hogyan viselkedhetnénk empatikusabban, valamint hogyan mutassuk ki érzelmeinket önzetlenül és nyíltan, és ezáltal nem csupán intelligensebbekké válhatunk, hanem az érzelmi intelligencia terén is nagy lépést tehetünk előre.Forrás:

Arden Moor, The Cat Behaviour Answer Book, September 2011, Storey Books

Rachel Rettner, The real differences between dog and cat people, LiveScience, 30 May 2014

vissza a tanácsokhoz