Kérdezd az orvost

8 ok, amiért a cicád a megszokottnál többet nyávog

A cicák beszéd híján általában gesztusokkal fejezik ki az érzéseiket és habár ezek egy jó részét könnyen megértjük, vannak olyanok, amelyeket nehezebben.

Ugyanez történik a nyávogás esetében is, hiszen rengeteg dolog van, amit kedvencünk nyávogással szeretne kifejezni. Ebben a cikkünkben összeszedtünk ezek közül nyolcat.

 

1. A cicád figyelmet akar

A cicád nyávogásának leggyakoribb oka, hogy unatkozik, vagy játszani szeretne. Akármennyire is nehéznek tűnik, szakértők szerint a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy ignoráljuk. Persze fontos, hogy minden nap kellő időt töltsünk kedvencünkkel, elvégre ő is családtag, azonban figyeljünk oda, hogy akkor menjünk hozzá, amikor éppen csendes és nyugodt. Ha ezt alkalmazzuk, akkor megszokja, hogy a játék akkor jön, amikor csendben van, így rengeteg „felesleges” nyávogást spórolunk meg magunknak.

 

2. Betegség

Ahogy azt már említettük, a cicák egyik legfontosabb kommunikációja a nyávogás. Habár kedvenceink könnyen el tudják rejteni a betegségeiket, az állandó nyávogás, illetve az étvágytalanság egy jó jelzés lehet arra, hogy a cicánkkal valami nincsen rendben.

Az állandó nyávogás utalhat pajzsmirigy vagy veseproblémákra de egyéb betegség is megbújhat ezen jelzések mögött. Ha bármikor az eddigiektől szokatlan tevékenységeket észlelsz cicáddal kapcsolatban, mindenképpen érdemes felkeresni egy állatorvost.

 

3. Éhség

Fontos, hogy a cicád minden nap, lehetőleg menetrendszerűen kapjon enni. Ez egy részről neki is könnyedség, más részről neked sem kell gondolkoznod, hogy kapott-e már enni aznap, vagy még nem. A macskák ettől függetlenül szeretnék néha nyávogni az étel miatt akkor is, ha megkapták a rendszeres adagjukat. Néha ilyenkor is engedhetünk nekik, azonban figyeljünk oda, hogy ne etessük túl őket, illetve ne felejtsük el, hogy rendkívül fontos a rendszeresség és a következetesség.

 

4. Stressz

Habár a cicákat vélhetően kevesebb stressz éri, mint a gazdikat, őket is megviselhetik a változások. Egy költözés, egy átalakítás, vagy egy új házikedvenc a családban felboríthatja a mindennapjaikat, és ez érthetően zavarja őket. Ha ilyen változások idején kezd sokat nyávogni a cicád, akkor vélhetően ez lesz az ok, de ne feledd, hogy ilyenkor ők is több törődést igényelnek, hogy könnyebben tudják megszokni az új helyzeteket.

 

5. A cicád mérges

Persze soha sem célunk, de néha cicákat is fel lehet bosszantani, és ők ezt általában jelzik is számunkra. Szerencsésebb esetben csak nyávogással, de előfordulhat, hogy ilyenkor akár karmolnak is.

 

6. Öregség miatti zavarodottság

Ahogy az emberek, úgy a macskák esetében is igaz, hogy idővel romlanak az érzékszervek. Egy idősebb cica látása, szaglása vagy mozgása is egyre gyengébb lehet, ez pedig nyilvánvalóan összezavarja őket. A nyávogás oka lehet ez a zavarodottság is.

 

7. A macska tüzel

Amikor egy nőstény macska tüzel, akkor könnyen nagyon hangossá válhat. Ezt azért csinálják, hogy csábítsák a hím cicákat, akik szintén hangosak tudnak lenni, ha nőstény van a közelben. Ha ez nagyon zavar téged, illetve nem tudod mit kezdenél a kis cicákkal, érdemes elgondolkodni az ivartalanításon. Az ivartalanítás egy bonyolult kérdés, ebben segíthet neked egy korábbi cikkünk is.

 

8. A cidád köszönni szeretne

Van, hogy ilyen egyszerű az egész. A nyávogás macskául néha annyit tesz, hogy „hello gazdi!”

vissza a tanácsokhoz