Kérdezd az orvost

7+1 ok, amiért a cica örökbefogadása jobb ötlet mint a vásárlás

Sokkal több cica van, mint szerető otthon.

1. Életet mentesz vele

Rengeteg cica vár örökbefogadásra a menhelyeken, és majdnem ennyinek még a menhelyen sem jut szállás. Ezért gondolj arra, hogy amikor te örökbe fogadsz egy cicát, azzal nem csak új kedvenced életét mented meg, hanem egy másik cicáét is, aki ezzel helyet kaphat a túlzsúfolt menhelyek valamelyikén.

 

2. Csökkented a túlnépesedés esélyét

Sokkal több cica van, mint szerető otthon. Éppen ezért az állatmenhelyek óriási túltelítettséggel néznek szembe az utóbbi évtizedekben, és nagyon nehezen tudnak újabb kóborcicákat befogadni. Az állatmenhelyeken általában odafigyelnek arra, hogy az ott élő állatok ne szaporodjanak tovább, és ebben te is segíthetsz, ha odafigyelsz, hogy kedvencednek se születhessen több kiscicája, mint amennyit te elbírsz látni.

 

3. Adsz egy állatnak egy második esélyt

A menhelyek tele vannak egészséges, aranyos és jó nevelt cicákkal, akik legtöbbször a gazdájuk hanyagsága vagy megváltozott életkörülményei miatt kerültek az utcára. Sokan vannak, akik válás vagy költözés miatt válnak meg cicájuktól, de akad olyan eset is, hogy az adott család nem volt valóban felkészülve egy házikedvenc eltartására. Minden macska megérdemel még egy esélyt!

 

4. Az örökbefogadás olcsóbb

Persze, ha új kedvencről van szó, nem a pénztárca az első, de valljuk be ez is egy fontos szempont. Emellett a menhelyi cicák jó eséllyel már kiskorukban túl vannak néhány nehézségen és betegségen, illetve általában táplálkozás szempontjából sem olyan válogatósak.

 

5. A lakberendezési tárgyaid is jobban járnak

A menhelyi cicák a legtöbb esetben már hozzászoktak korábban a lakás környezetéhez és tudják a felállított szabályokat, így jobban vigyáznak a környezetükre. Jó eséllyel ismerik a kaparófa és az alom használatát is, ami nagy segítség lehet neked a mindennapokban.

 

6. Nem csak egészségesebb leszel, az önbizalmad is nőni fog

Ha egy állatot veszel magadhoz, az bizonyítottan jót tesz az egészségnek, azonban ha egy menhelyi cica lesz az új társad, akkor az önbizalmad is nőni fog, hiszen valóban büszke lehetsz arra, hogy segítettél egy állaton, akinek igazán szüksége volt rád.

 

7. Az örökbefogadott cicák sokszor hálásabbak

Egy kedvenc mindig hálás, még akkor is, ha vannak olyan macskák, akik ezt kevésbé szokták kimutatni. Egy menhelyi cica azonban bizonyosan hálásabb lesz, hiszen a menhelyi körülmények után valódi törődést és figyelmet kap, ezt pedig ő is igyekszik majd visszaadni neked, és a lakás többi lakójának is.

 

+1. Teszel valamit a környezettudatosság érdekében

Az újrahasznosítás fontos dolog bolygónk jövője kapcsán, és még ha ez elsőre elég bután is hangzik ez állatokra levetítve, részben van bene igazság. Emellett egy „újrahasznosított” cicától valóban annyi szeretet fogsz kapni, amennyit csak be tudsz fogadni.

vissza a tanácsokhoz