Kérdezd az orvost

6 tipp, hogy cicád télen is biztonságban legyen

A kinti cicáknál komoly odafigyelést igényel a téli időszak, azonban nem csak náluk fontosak azok az óvintézkedések, amelyekkel megelőzhetjük, hogy kedvencünknek ne kelljen szembenéznie a hideg, és a téli időszak okozta problémákkal.

Összeszedtünk néhány dolgot, ami hasznos lehet a cicagazdik számára, legyen szó benti vagy kinti házikedvencről.

 

1. Tartsd bent a cicádat

Na persze elsőre egyszerűnek és egyértelműnek tűnhet a dolog, és az is igaz, hogy a rengeteg macska éli túl a telet a kinti körülmények között, még is van jó néhány ok, amiért meg kell próbálnunk megtenni mindent, hogy kedvencünk az ideje nagy részét bent töltse.

A kinti időjárásban könnyen fagyások keletkezhetnek a tappancsukon vagy akár a fülükön is, és a teljes megfagyás is komoly veszély.

Emellett, amikor a cicák meleget keresnek, gyakran veszélyes helyeken találják meg azt, például olyan autók motorháztetője alatt, amelyek tulajdonosának indulás előtt fogalma sincs arról, hogy egy cica lapulhat meg a gyorsan felforrósodó alkatrészek mellett.

 

2. Ütögesd meg indulás előtt a motorháztetőt

Éppen az imént említett okokból kifolyólag nagyon egyszerű és jó megelőzése lehet a házikedvencek égési sérüléseinek elkerülésére, ha a motor indítása előtt megütögetjük az autó motorháztetőjét, minél nagyobb zajt csapva. A zajra a meleg miatt ott alvó állatok felébrednek, és már is elhárítottunk egy komoly veszélyt.

 

3. Takarítsuk fel a fagyálló folyadékokat

Télen gyakran előfordul, hogy fagyálló folyadékkal töltjük fel autónkat. Ezeknek alapvetően édeskés ízük van, ezért a házikedvencek örömmel fogyaszthatják el, még akkor is ha ez rendkívül káros az egészségükre. Éppen ezért, ha fagyállóval dolgozunk, mindig figyeljünk oda, hogy az esetlegesen kiömlő, vagy lecsöpögő folyadékot feltakarítsuk.

 

4. Alakítsd ki kedvenced számára melegedő helyeket

Sokszor a benti cicákra is rájöhet a fázás, függetlenül attól, hogy a lakás hőmérséklete jóval magasabb, mint ami kint várná őket. Éppen ezért kell odafigyelnünk, a lakás melegebb részei könnyen elérhetőek legyenek számukra, és ha látjuk, hogy a cica megtalálta a kedvenc helyét, próbáljuk neki még inkább kényelmessé varázsolni.

 

5. Vizsgáld meg kedvencedet gyakrabban

Ha cicád kijárós, akkor érdemes gyakran megnézni, hogy nincsenek-e fagyási nyomok a mancsain, esetleg a fülén, a hideg azonban nem az egyetlen ellenség kint a téli időszakban. Ha fagyásmentessé szeretnénk tenni a járdát, vagy a ház körüli egyéb részeket, próbáljunk odafigyelni, hogy a hagyományos só helyett állatbarát terméket válasszunk, ezzel is védve kedvencünket.

 

6. Figyeljünk oda a kint talált állatokra

A hideg minden állat számára egyaránt problémát okoz, ezért ha a szabadban látunk valamilyen házikedvencet, aki elveszettnek látszik, próbáljunk rajta segíteni. Akár egy kis élelemmel, meleggel, vagy amit éppen fel tudunk ajánlani neki, a segítség biztos nem marad hála nélkül.

 

vissza a tanácsokhoz