Kérdezd az orvost

5+1 tipp, hogy a cicád bent is vidám maradjon

Habár ma már rengeteg cica él háztartásban, alapvetően mégis egy ragadozóról van szó, ezért van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha benti cicánkat boldognak szeretnénk látni.

1. A fáradt cica boldog cica

Ahogyan a bevezetőben is írtunk, a cicák alapvetően ragadozók, azaz rengeteg energiájuk van, amit leginkább a mozgással tudnak levezetni. Ha a cicák idejük nagy részét a házban vagy lakásban töltik, akkor nagyon fontos, hogy olyan macskajátékok álljanak rendelkezésükre, amelyek segítségével kiélhetik ezt a mozgásigényt. Ma már rengeteg olyan eszköz van, amivel kedvencünk önmagában is elszórakozik, de persze a legjobb választás az olyan játék, amiben mi is részt veszünk, hiszen így a kettőnk kapcsolata is fejlődik, legyen szó bonyolultabb játékról, vagy akárcsak egy egyszerű lézerről.

 

2. Engedd a cicádat vadászni

Még ha ez nem is mindig látszik, a cicák alapvetően kíváncsi állatok, így viszonylag könnyű őket izgalmas feladatokkal ellátni. Ha cicád nem járhat ki vadászni, akkor a lakásban is pótolhatja ezt a hajlamát különböző játékokkal. A szakirodalom szerint az egyik legjobb opció, hogy a cica kedvenc csemegéjét elrejtjük a lakás különböző pontjain, így meg kell keresnie azt, ráadásul ha mondjuk lefagyasztjuk, vagy valamilyen könnyebben kibontható csomagolásba helyezzük ezeket, akkor az a cicának még további munkát kínál, mielőtt megkaparintja a várva várt jutalmat. Ezt a technikát egyébként a fogságban élő tigriseknél, oroszlánoknál és egyéb ragadozóknál is alkalmazzák.

 

3. Szerezz be macskamentát

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria) az árvacsalánfélék családján belül található növényfaj, amely többek között a Mátrában, szabadon is megtalálható. A növény különleges illata rendkívüli módon vonzza a cicákat, és egyes kutatások szerint ez a cicák természetes feromonja, azaz a közelségük a cicák számára boldogságot okoz.  Habár a nagymacskákra, így például az oroszlánra is hatással van, a cicák közül nem mindegyikben vált ki egyforma hatást, illetve a kölyökmacskák esetében szinte egyáltalán. Az illatos macskamentához nem olyan bonyolult hozzájutni, illetve a vállalkozókedvűek akár otthon is tudják termeszteni.

 

4. Menjetek sétálni

Elsőre furcsán hangozhat, azonban megvan annak is a módja, hogy kedvencedet betanítsd arra, hogy pórázon sétáljon veled, akár a kiskutyák. Persze egyszerűbb, ha a betanítás kiskorban kezdődik, de később is lehet próbálkozni, azonban vannak szabályok, amiket érdemes betartani. Egyrészt először kis időközökre adjuk rá a hámot, másrészt fontos, hogy sohase rángassuk. Ha idővel a cica megszokja, akkor kisebb sétákkal lehet kezdeni, majd később már olyan túrákra is indulhatunk, amely kellően kielégíti kedvencünk mozgásigényét.

 

5. Szerezz be még egy cicát

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy elegendő időt töltsön otthon kedvencével, márpedig a cicák társas lények. Az egyik megoldás erre egy másik cica beszerzése lehet, akivel egész nap el tud játszani. Ehhez persze fontos figyelembe venni a cicánk természetét, és nem árthat a kezdeti összeszoktatás sem, azonban az állatmenhelyeken rengeteg aranyos és kedves macska vár arra, hogy örökbe fogadják őket, így egy ilyen döntéssel nem csak egy, hanem rögtön két cicán is segíthetsz.

 

+1. Szeresd a cicádat

Az utolsó tipp a legegyszerűbb. A cicák nemcsak hozzá vannak szokva az emberek közelségéhez, hanem vágynak is az emberek társaságára. Próbálj meg vele minden nap játszani, de ha ez nem is sikerül, fontos, hogy a kedvencünk érezze a figyelmünket, illetve azt, hogy törődünk vele, így pedig biztosak lehetünk benne, hogy boldog lesz. Márpedig kevés jobb dolog van a világon egy boldog cicánál.

vissza a tanácsokhoz