Kérdezd az orvost

5 tipp, hogyan szoktasd össze kisgyermeked és cicád

A gyermekek általában imádják a kiscicákat, és hajlandók már kiskorban szinte bármit megígérni, csak hogy kaphassanak egyet.

Az ötlet persze jó, hiszen egy háziállattal való kapcsolat sokat taníthat a gyermeknek és a szülőnek egyaránt, illetve rengeteg örömöt találhatunk egy új házikedvencben. Emellett azonban van jónéhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha egy kisgyermek mellé cicát szeretnénk befogadni. Ezeket szedtük össze következő cikkünkben.

 

1. Tanulmányozd a témát

A kisgyermekek és a háziállatok kapcsolatáról nagyon hosszú a szakirodalom. Persze ebben a cikkünkben körbejárjuk a téma legfontosabb kérdéseit, azonban ha úgy döntesz, hogy eljött az ideje egy új kedvenc beszerzésének, mindenképpen ajánlott részletesen utána olvasni a témának, illetve nagy segítség lehet egy állatorvos felkeresése is, aki biztosan hasznos tippekkel tud ellátni.

Amellett, hogy saját magadat kiokítod a témakörben, legalább olyan fontos, hogy a család többi tagja is képben legyen, de még fontosabb, hogy gyermekedet is szoktasd a gondolathoz, illetve azokhoz a szokásokhoz, amelyet fel kell majd vennie, ha harmonikus kapcsolatos szeretnél közte és az új házikedvenc között. Gyermekedet taníthatod szóban, de vannak olyan gyermekkönyvek is, amelyek segítségével előre megismerheti az állatok szokásait, illetve azt, hogy a cicák mit szeretnek és mit nem.

 

2. Fektesd le a szabályokat

A cicád és a gyermeked számára egyaránt fontos, hogy legyenek szabályok, ráadásul ezeket mindkét irányba meg kell hozni. A cicák esetében érdemes már érkezésük előtt kijelölni azt a területet, ahová engedélyezett menniük, és ahová nem. A kijelölt terület esetében fontos, hogy következetesek legyünk, és ne változtassuk meg döntésünket utólag, csak azért, mert a cicus szép szemekkel néz ránk, hiszen az egyértelmű szabályok az ő érdeküket is szolgálják.

A gyermekek esetén fontos, hogy előre tisztázzuk velük, hogy a cicák farka nem játékszer, illetve azt is, hogy hogyan foghatják meg, vagy emelhetik fel új kedvencünket. Emellett fontos szabályozni, hogy mikor, és hogyan lehet játszani a cicával, illetve ugyanígy tisztázandó az is, hogy ki, és mikor etetheti meg a macskát, hogy elkerüljük a túletetést.

 

3. Oszd ki a feladatokat

A gyermekek mindegyike szeretne fontos, főnöki szerepben tetszelegni, ha új háziállatról van szó, ezért érdemes elosztani a szerepeket illetve a feladatokat. Az állatorvosok szerint egy legalább 6 éves gyermek számára már kiadhatók például olyan feladatok, mint az etetőtál vagy az itató napi egyszeri feltöltése. Emellett nagy családi móka lehet a cica nevének kiválasztása is, amelyben nyugodtan engedhetünk a gyermekeknek, így is közelebb hozva hozzájuk az új családtagot.

Vannak olyan feladatok, amelyeket azonban nem ajánlott gyermekeknek kiadni. Ilyen például a cicaalom cseréje, hiszen az alomban időnként előfordulhatnak olyan kórokozók, amelyek a gyermekek számára nagyobb veszélyt jelenthetnek, mint a felnőttek számára.

4. Adj időd a cicának

Legyen szó fiatalabb vagy idősebb cicáról, ha egy állat új otthonra lel, időre van szüksége, hogy megszokja a környezetét. Habár az új háziállat érkezésekor a gyermekek rendkívül izgatottak lesznek, és legszívesebben minden idejüket az új kedvenccel töltenék, fontos, hogy teret és időt adj a macskának az akklimatizálódáshoz.

Könnyen lehet, hogy ez első pár napban a cica bujkálni fog, és kerülni az emberek társaságát. Ez egyáltalán nem jelent problémát, ezt pedig gyermekedben is tudatosítanod kell. A gyermekek ilyenkor hajlamosak azt hinni, hogy a cica fél tőlük, vagy rosszat tettek vele, így ha ilyen nem történt, mindenképpen magyarázzuk el nekik, hogy az új háziállatnak időre van szüksége, hogy megszokja az új környezetét és gazdáit.

 

5. Tartsd szemmel a cicád és gyermeked

Ha mindent figyelemmel tartottál az első pár napban, akkor könnyen azt hiheted, hogy mostantól nem lesz semmi probléma, azonban ez nem mindig igaz. A cicák, főként kiskorban hajlamosak úgy játszani, hogy közben karmukkal vagy harapásukkal akaratlanul is, de fájdalmat okoznak a gyermekeknek, ezért időre van szükségük, hogy megtanulják, hogyan is kell helyesen játszani. Ugyanez a másik oldalról is igaz, hiszen a gyermekek is hajlamosak elragadtatni magukat a játék során, egy-egy kellemetlen perc a cica számára pedig komolyabb nyomot is hagyhat a gyermek és a macska kapcsolatában.

Az állatorvosok szerint 6 évnél fiatalabb gyermeket nem szabad egyedül hagyni a cicákkal, azonban idősebb korban sem árt odafigyelni időnként, hogy mindenki boldogan viselje az új családtag érkezését.

vissza a tanácsokhoz