Kérdezd az orvost

4+1 tipp, ha cicáddal szeretnél utazni valahová

Cicával utazni soha sem egyszerű kérdés, hiszen habár vannak kivételek, a házikedvenceink legnagyobb része nincs oda az utazásért.

A macskák általában szeretnek a saját, jól megszokott területükön tartózkodni, így ha még is kénytelenek vagyunk úgy dönteni, hogy ők is részesei lesznek a családi utazásnak, akkor nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy kedvencünk biztonságban és kényelemben töltse az idejét az otthontól távol is.

Vannak persze cicák, akik még élvezik is az utazást, azonban ez viszonylag ritka, ezért összeszedtünk nektek néhány jó tanácsot, amit érdemes betartani, ha a cicánk is velünk tart egy hosszú hétvégén vagy egy hosszabb nyaralás alkalmával.

1. Így válasszunk hordozót

A közös utazás alkalmával a legfontosabb kérdés, hogy cicánk számára beszerezzünk egy megfelelő kisállat hordozót. Ezeknek persze rengeteg fajtája van, így a jó megoldások száma is magas, még is vannak olyan szempontok, amiket fontos figyelembe venni. Az első természetesen a hordozó mérete. Amellett, hogy a méret a cica kényelme szempontjából is fontos, ugyanígy nem árt előtte lemérni az autónk méreteit, hiszen kellemetlen lehet, ha utazás előtt derül ki, hogy az új hordozó nem fér be az ülésre. Persze számít az is, hogy milyen módon fogunk utazni, illetve ezek figyelembevételével ugyanígy kiemelendő, hogy olyan anyagú hordozót válasszunk, amely bírja a strapát, adott esetben a nedvességet is, és könnyen tisztítható.

2. Így utazzatok az autóban

A cicát szabadon szállítani az autóban akkor sem túl jó ötlet, ha csak az általa ismert családtagok veszik körbe, és adott esetben az ölünkben töltené az utazás nagy részét. A macska bármikor megijedhet, így pedig a vezetőt is megzavarhatja, ami komolyabb balesetet is okozhat. Emellett, ha nem figyelünk az ajtó kinyitásnál, vagy az ablak lehúzásánál, bármikor kiugorhat akár a mozgó járműből is, ami szintén végzetes lehet.

A hordozó elhelyezésénél mindig vegyük figyelembe, hogy nagyobb fékezések esetén se tudjon leborulni, illetve ha melegben utazunk, figyeljünk a huzatra vagy éppen a klímakivezetésekre is, valamint ilyenkor fontos, hogy gyakori megállókat tartsunk kedvencünk miatt és a saját érdekünkben is.

3. Utazás vonattal

Ha vonattal utaztok, akkor természetesen nagyon biztonságos hordozóra van szükség, hogy a szökés csak meg se fordulhasson macskánk fejében. Ugyanígy, ilyenkor érdemes figyelembe venni a hordozó súlyát is, hiszen mi fogjuk cipelni, illetve ilyenkor általában az ölünkben tartjuk a hordozót. Fontos, hogy kedvencünk alatt, illetve a táskánkban tartalékban is legyen jó nedvszívó képességgel rendelkező papír is, hiszen utastársaink vélhetően nem viselnék jó szívvel a tartós vizeletszagot.

4. Utazás repülővel

Ez az eset viszonylag ritkább, ha viszont még is szükséges megejtenünk a repülővel való utazást kedvencünk társaságában, akkor kiemelten fontos a mielőbbi tervezés. Már a légitársaság kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy nem mindegyikük engedi meg, hogy kedvencünk közvetlenül velünk utazzon, illetve az egyéb opciók esetében is nagy lehet az eltérés.

A legtöbb légitársaság gépein vannak olyan különálló, fűtött rakodórészek, amelyeket állatok számára alakítottak ki. Ezekkel általában nem szokott probléma lenni, azonban terhes, vagy 3 hónaposnál fiatalabb cicákat semmiképpen sem szabad kitenni egy ilyen utazásnak.

A hordozó esetében előírás, hogy cicánk fel tudjon állni, illetve meg is tudjon fordulni benne, ezen felül pedig minél kényelmesebb hordozót tudunk választani, annál kényelmesebbé tehetjük az utazást cicánk számára.

+1 konzultájunk állatorvossal

Ha lehetőségünk van rá, utazás előtt mindig konzultáljunk állatorvosunkkal, főként, ha cicánknak ez lesz az első komolyabb útja. Az állatorvos a vizsgálat mellett néha olyan szereket is fel tud írni, amelyek nyugtatják kedvencünket, illetve egyéb módon megkönnyítik számára a viszontagságokat. Ha ilyen szerre nem is tartunk igényt, akkor is jó néhány tanáccsal gazdagodhatunk, amelyek mind a cica, mind pedig a gazdi számára megnyugtatók lehetnek.

vissza a tanácsokhoz