Kérdezd az orvost

10 tipp a cicád megneveléséhez

A macskák kifejezetten értelmes állatok, rengeteget értenek a gazdáik gesztusaiból, beszédéből. Az állatok viselkedésével foglalkozó szakértők már jó ideje foglalkoznak a macskák taníthatóságával, és habár minden állat más és más, van néhány olyan tanács,

1. A macskák okos ragadózók

Az állatok nagyon értelmes állatok, azonban fontos figyelembe venni, hogy sokszor a vadászösztöneik irányítják őket. Ezek az ösztönök persze ritkán törnek a felszínre, leginkább akkor, ha az állat sokat unatkozik. Éppen ezért fontos, hogy cicádat mindig próbáld lekötni, mindig próbáld a fölösleges energiáit jó irányba terelni. Erre jó módszer lehet a rendszeresített játékidő, amit idővel a cicád is meg fog szokni.

 

2. Tanítsd saját magadat is

Találj időt arra, hogy saját magadat is képezed a cicákkal kapcsolatban. Fontos, hogy minél jobban megértsd, mit miért csinálnak, és melyek azok a dolgok, amelyeket fontos figyelembe venni kedvenceddel kapcsolatban. Ha több ismereted van kedvencedről, a kapcsolatotok is megváltozik.

 

3. Legyen cicabiztos az otthonod

A cicád bármennyire is okos, nem biztos, hogy mindig különbséget tud tenni egy a tanítására használt játékeszköz és mondjuk a reluxa között. Fontos, hogy otthonodat úgy alakítsad ki, hogy minél kevesebb, a cica számára csábítónak tűnő veszélyforrás várjon rá.

 

4. Vedd figyelembe, hogy a macskák taníthatók

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy néhány próbálkozás után feladják kedvencük betanítását. A cicák viselkedésében nagy szerepe van a hangulatuknak, így valóban van olyan, hogy a tanítás úgy tűnik, hiába van. Ezzel együtt a cicák nagyon jól taníthatók, csak mint a többi állat esetében, náluk is fontos a kitartást.

 

5. Fontos a korai kezdés

Itt most nem arról lesz szó, hogy korán reggel a cicák fogékonyabban a tanulásra, hanem sokkal inkább az életkorról. Kedvenceink tanítását már kiskorban el kell kezdeni. Ha egy kiscica megharap, az aranyosnak tűnik, és nem is nagyon fáj, azonban ha az állat megszokja, hogy szabad neki, akkor a későbbiekben ez komoly problémákat okozhat.

 

6. Fontos a pozitív visszacsatolás

Ahogyan az embereknél is, úgy a macskáknál is fontos, hogy a lehető legtöbb esetben ne a negatív példával próbáljunk tanítani. Sokkal inkább alkalmazzuk a pozitív visszacsatolást, így inkább dicsérjük, amikor valamit jól csinál. Persze ez nem minden probléma esetében működik, de fontos, hogy a leszoktatásoknál se alkalmazzunk túl nagy büntetéseket.

 

7. Szoktassuk cicánkat a hirtelen zajokhoz

Kedvencünk nagyon könnyen megijedhet a csengőtől, vagy bármi hirtelen zajtól. Ha nem szeretnénk, hogy minden ilyen alkalommal halálra rémüljön, akkor próbáljuk halkabb hangokkal stimulálni ezeket a dolgokat, így az állat idővel a hangosabb zajokra sem fog majd megijedni.

 

8. Legyünk türelmesek

Néha kifejezetten sok időbe telhet, hogy akár egy apró dologgal is megváltoztassuk kedvencünk viselkedését. Legyünk türelmesek vele, hiszen ha végül sikerül a változás, az neki és nekünk is nagyon hasznos lehet, így akár magasabbra szintre is léphet a kapcsolatunk.

 

9. Fontos a következetesség

Ha cicánkat elkezdjük jutalmazni valamiért, amit már jól csinál, lényeges, hogy a jutalmat is következetesen kapja. Ha nem így teszünk, akkor az a cica számára úgy tűnhet, hogy folyamatosan változnak a szabályok. Már pedig folyamatosan változó szabályok mellett senkinek sem könnyű betartani azokat.

 

10. Vonj be mindenkit a tanításba

Amennyiben lehetséges, a család összes tagja részt vegyen a tanításban. Így a többszöri és a több irányból érkező megerősítés hatására a tanulás is gyorsabb lesz, illetve a következetesség elve is sokkal jobban érvényesül. 

vissza a tanácsokhoz