Kérdezd az orvost

Macskákra leselkedő nyári veszélyek

Bár alapvetően a macskák természetükből adódóan kedvelik a meleget, van az a kánikula, amit már ők is nehezen viselnek. Gazdiként nagyon fontos, hogy rájuk is odafigyeljünk, mikor a hőség már elviselhetetlen.

Macskákra leselkedő nyári veszélyek

Azonban nem csak a meleg az egyetlen veszély nyáron, ami kis kedvencünket érheti...


Hőség

Beköszöntött az igazi nyár, ami azt jelenti, hogy a hőmérő higanyszála is egyre magasabb értékeket mutat. A tomboló forróságban nemcsak saját testi épségünkre kell figyelnünk, hanem házi kedvencünk egészségére is, hiszen a tartós meleg a cicák szervezetét éppúgy megviselheti, akár az emberekét. Ez az egyik legfőbb veszélyforrás a nyári időszakban, azonban az óvintézkedések betartásával és folyamatos gondoskodással megkönnyíthetjük macskánk számára ezt az időszakot.

 

  • Mindig legyen friss víz a cica előtt, amit akár nagyobb tálkába is önthetünk a megszokottnál, így nem párolog el a nap végére.
  • A macskák vékony bőre érzékenyen reagálhat a káros napsugarakra, ők is leéghetnek. Különösen azok a területek veszélyeztetettek, ahol nem borítja testüket szőr, például a fülük, az orruk és a mancsuk igényel fokozott védelmet. Amennyiben kijárós cicánk van, biztosítsunk neki árnyékos helyet a szabadban, ahol megpihenhet a melegben.
  • Még csak véletlenül se felejtsük kedvencünket az autóban! Ha cicával utazunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül egy percre sem, hiszen a autó belseje pillanatok alatt felforrósodik, akár öt perc is elég, hogy a macska hőgutát kapjon.
  • Ha már megtörtént a baj, mindenféleképpen vegyük az irányt az állatorvos felé! A hőgutára a következő tünetek figyelmeztethetnek minket: zihálás, felforrósodott test, gyengeség, esetenként nyáladzás vagy hányás. A tünetek észlelésekor próbáljuk meg csökkenteni a macska testhőmérsékletét nedves borogatással, és pótoljuk az elvesztett folyadékot!

 

Extra tipp: Egy játékos ötlettel szintén hűsíthetjük szőrös négylábunkat. Helyezzünk el egy lavór vizet a kertben vagy a teraszon, esetleg tegyünk bele néhány játékot is! Nagy valószínűséggel nem fog önfeledten medencézni benne kedvencünk, azonban lehet, hogy felkelti annyira az érdeklődését, hogy paskolgatni kezdi a vizet, ez pedig éppen elég ahhoz, hogy kicsit lehűtse magát.

 

Bolhák

 

A macskák szinte bárhol megfertőződhetnek a bolhákkal, még akkor is, ha csak és kizárólag a lakásban tartózkodnak. Erről sajnos mi, gazdik is tehetünk, hiszen észrevétlenül behordhatjuk a lakásba a bolhalárvákat, petéket a cipőnk talpán, vagy egy fertőzött állat simogatása után, a ruhánkon is hazavihetjük az élősködőket. Általában nem is derül ki, hogy hol és mikor kaphatta el a cica a fertőzést, hiszen a bolhák csak napokkal később bukkannak fel a macska bundájában. Szőrös kedvenceink a nyári időszakban különösképpen veszélyben vannak, így a hívatlan vérszívók ellen mindenképp szükséges megelőző intézkedéseket bevetni. Különböző nyakörvek, spray-k és cseppek gondoskodhatnak cicáink védelméről, ha pedig már fennálló fertőzésről beszélünk, mindenképpen konzultáljunk állatorvossal a kezelést illetően! Ne feledjük, ilyenkor a háztartásban élő összes háziállatot kezelnünk kell, valamint a lakást is parazitamentessé kell tennünk a hatékony bolhaűzés érdekében.

 

Extra tipp: A kertben döngicsélő rovarok, darazsak könnyen felkeltik kíváncsi cicánk figyelmét, de a kergetőzésből és játékból könnyen lehet baleset. A rovarcsípések a macskákra is veszélyt jelentenek, ilyen esetben mindenképpen keressük fel az állatorvost!

 

Kerti partik

 

Számunkra könnyed kikapcsolódás, kis kedvencünk számára azonban még veszélyt is jelenthetnek a családi vagy baráti összejövetelek. Amennyiben macskánk társaságkedvelő, figyeljünk oda rá, hogy a vendégek ne etessék őt! A grillezések során kedvelt hagymás, fokhagymás ételek károsak a cicák egészségére, ezért kérj meg rá mindenkit, hogy tartsák tiszteletben házi kedvenced speciális igényeit, és ne dőljenek be a hízelgő dorombolásnak.

 

Extra tipp: Sok cica nehezen tűri, ha hirtelen sok idegen veszi körül, ezért lehetőség szerint biztosítsunk számára egy nyugodt helyet, ahol nem zavarja meg senki a nyugalmát!

vissza a tanácsokhoz